Rady, peníze a prestiž? Stále větší zájem.
Do soutěže Můj první milion je přihlášeno 59 projektů.

Více práce, než kdykoliv předtím, budou mít v nadcházejících měsících porotci tradiční soutěže Můj první milion. Do akce, v níž mezi sebou o hodnotné ceny zápolí autoři zajímavých podnikatelských záměrů, je totiž tentokrát zapojeno 59 projektů. Termín pro registraci přihlášek do osmého ročníku vypršel na konci ledna. „Jde o historicky nejvyšší zájem. Co nás ale těší více než suchá čísla, to je rostoucí úroveň předkládaných projektů,“ řekla Daniela Sobieská, jednatelka pořádajícího Technologického inovačního centra Zlín.

Soutěžní projekty jsou rozděleny do dvou kategorií. Středoškolských je přihlášeno 22, zbytek připadá na vysokoškoláky a veřejnost. Pro ty nejlepší jsou připraveny ceny v hodnotě 450 000 korun. „V hlavní kategorii, tedy v té, kde zápolí studenti vysokých škol a veřejnost, čeká na nejlepšího 70 000 korun a další ceny v podobě zázemí podnikatelského inkubátoru či poradenství v obchodní a marketingové oblasti. Pro nejlepší soutěžící je také připraven šestitýdenní akcelerační program v co-workingovém centru,“ přidává podrobnostiDaniela Sobieská.

Tím nejhodnotnějším přínosem pro rozjezd podnikání ale stále zůstávají cenné rady od odborníků.

Jedním z hlavních cílů soutěže je totiž právě vytváření podmínek pro rozvíjení podnikatelského ducha a podnikatelského vzdělávání ve Zlínském kraji. „Nedílnou součástí projektu jsou proto také tematické workshopy. Ty spojené s aktuálním ročníkem byly zaměřeny například na efektivní způsoby v oslovování investorů, nejčastější chyby v projektech či na partnerský marketing,“ doplnila manažerka soutěže Zuzana Drotárová. První kolo hlavní kategorie se uskuteční 10. února. Ti, kteří projdou tímto sítem, jsou zařazeni do akceleračního programu. Druhé kolo, v němž soutěžící své projekty prezentují před hodnotitelskou komisí, je naplánováno na duben – stejně jako slavnostní vyhlášení. V případě středoškoláků bude jasno již během března. Více o harmonogramu na www.mujprvnimilion.cz.

Tradičním partnerem soutěže je Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje – akci podporuje již od 1. ročníku vyhlášeného v roce 2006. „Podpora rozvoje podnikání a přispění k růstu vzdělanosti na všech úrovních – to jsou jedny z priorit našeho sdružení. Účast na akci, ve které se mladí lidé snaží získat pomoc s rozjezdem podnikání, je tak logická. Jde navíc o zajímavě koncipovaný projekt s viditelnými výsledky,“ vysvětluje ředitel Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje Jaroslav Toufar.

Výraznou podporu získává soutěž rovněž od Nadace SYNOT a společnosti SYNOT ICT Services. „Mladým, odvážným, ambiciózním a nápaditým lidem velmi fandíme, proto také dlouhodobě podporujeme startupové soutěže a projekty. Velký potenciál má i řada projektů, které se účastní soutěže Můj první milion. Nejlepším autorům jsme proto připraveni pomoci prostřednictvím našich zkušeností a zázemí,“ uvedl výkonný ředitel společnosti SYNOT ICT Services Michal Gajdošík.

Soutěž součástí systému

Soutěž Nejlepší podnikatelský záměr ale není ani tak samostatnou akcí, jako spíše střípkem v mozaice toho, co dělá Technologické inovační centrum Zlín pro podporu podnikání mladých lidí v celém Zlínském kraji. Centrum například provozuje klub Start-up 23, což je platforma sloužící pro setkávání, vzdělávání a sdílení informací o podnikání. Všem zájemců o vlastní podnikání je pak určen web www.startpodnikani.cz. Na jednom místě tak najdou informace o podnikatelských plánech, o volbě právní formy podnikání a postup při založení živnosti či obchodní společnosti.

Součástí komplexní podpory začínajících podnikatelů je pak nabídka prostor pro podnikání v režimu podnikatelského inkubátoru, virtuálního inkubátoru či co-workingu.

Hlavní partneři soutěže

SYNOT  ICT Services, a.s.

Nadace Synot

Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje

Další partneři

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Allegro Group CZ, s.r.o.

BLUE 88, s.r.o.

ČSOB a.s.

Junior Achievement Česká republika

STEMICA a.s.

Lakšmí s.r.o.

Sběrné Suroviny UH, s.r.o.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Startupedia s.r.o. – Startupjobs.cz

Agentura pro ekonomický rozvoj Vsetínska, o.p.s.

Podnikatelský inkubátor Kunovice – Panský Dvůr, s.r.o.

Regionální podpůrný zdroj s.r.o.

Industry Servis ZK, a.s.

Mgr. Zuzana Drotárová,